OFFICINALIS
Natuurgeneeskunde Westervoort

HOME   SPECIALISATIE  BEHANDELING   TEAM   INFOALLERGIE

gluten/coeliakie


VOEDING
darmen


Vitamine B12


VACCINATIE
schade

MEDICATIE
schade

 

COELIAKIE: ALLERGIE VOOR GLUTEN

gluten, gliadine, tarwebrood
Coeliakie is een allergie / onverdraagzaamheid voor gluten (de "kleefeiwitten" van tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut) meer specifiek voor gliadine (het alcoholeiwit van gluten), waarbij de gliadine het slijmvlies van de dunne darm beschadigen. Het slijmvlies raakt chronisch ontstoken en darmvlokken (welke verantwoordelijk zijn voor de opname van voedingsstoffen) verdwijnen.

De slechte darmfunctie leidt tot tekorten aan allerlei voedingsstoffen, waardoor gewichtsverlies optreedt en er soms zelfs symptomen van ondervoeding zijn. Ook gaat de opname achteruit van vitamines (vooral vitamine D en B12) en mineralen (als ijzer en calcium). Het tekort aan essentiƫle voedingsstoffen kan leiden tot allerhande stoornissen, klachten en problemen. De meest bekende en opvallende symptomen van coeliakie zijn bloedarmoede, diarree, obstipatie, gewicht- en krachtverlies, opgeblazen gevoel, buikpijn, humeurigheid, vermoeidheid, futloosheid, braken, late puberteit en bij kinderen anorexie en groeiachterstand.

Maar het klachtenpatroon kan ook atypisch (afwijkend van het gemiddelde) zijn, denk hierbij aan jeuk, vetzucht, tandglazuurdefecten, osteoporose, verlaagde weerstand, vermoeidheid, epilepsie, allerhande recidiverende (steeds terugkerende) ontstekingen en infecties, wegblijven of onregelmatige menstruatie, herhaalde miskramen, etc. Bij een niet behandelde coeliakie bestaat een verhoogde kans op complicaties, zoals onder andere verminderde vruchtbaarheid, miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen.

Coeliakie is het gevolg van een gluten/gliadine onverdraagzaamheid!
Maar niet elke gluten onverdraagzaamheid hoeft te leiden tot Coeliakie!

 

Afspraak maken!


OFFICINALIS, de Ganzenpoel 24, 6932 LE Westervoort (bij Arnhem, Gelderland), tel 026-3115740, email info@officinalis.nl.
Wij bieden als extra service: webshop.officinalis.nl. U kunt ons volgen op facebook, linkedin en google+.